Helligtrekonger

Dagen går på hæld og i dag har jeg tænkt på min morfars mor – Dora (det kommer der mere om en anden dag), men i aften er det jo Helligetrekongers aften. Ikke at vi gør noget ud af det – jo det er min søsters og nevøs fødselsdag, men det er jo en helt anden sag ;)
Da jeg var barn sagde min mor, at vi ikke smed juletræet ud før Helligetrekonger – 6. januar. På min og Felix skole dryppes der trearmede Helligtrekongers lys, men ellers ikke noget.

Men Dora, hun fortalte at de unge piger før i tiden, stillede sig foran et spejl med et stearinlys i hånden og sagde følgende:

Hellige konger tre
sig mig i denne nat
Hvis dug jeg skal brede
hvis seng jeg skal rede
hvis brud jeg skal være
hvis navn jeg skal bære med ære
og så ville ens kommende mand vise sig i spejlet….
Jeg havde omhyggeligt skrevet remsen ned og tog den frem over et par år – som regel glemte jeg jo hvilken aften altså om aften d.5 eller d.6…. og betød det mon noget om det var den ene eller anden aften.. ?
Jeg kan huske at jeg stod foran mit gamle vippespejl – jeg var vel 13 år? og fumlede med lys og seddel og en lille rædsel – der var nemlig en lærer der en gang havde fortalt en gyser historie med et billede der tonede frem i et gammel spejl, så det var med lige del romantisk spænding og dyb rædsel…. sjovt nok… vil I tænke jer… jeg må have gjort noget forkert for der dukkede ikke nogen mand frem i spejlet. Og vil I tænke jer… jeg blev gift alligevel ;) 
Der er lige et par timer mere at nå det i hvis der er nogen unge piger derude, der er nysgerrige.. 
Lille ps:
Vippespejlet på billedet er det samme som den gang og det har godt med sorte pletter. Det stod på mit værelse og jeg var ganske rædselsslagen når jeg skulle sove, så det blev til at jeg hver aften måtte hænge noget over, så jeg i hvert fald ikke ville komme til at se det, hvis nu…. hvis nu… der tonede en død mand frem….

2 tanker om "Helligtrekonger"

 1. Lisbeth Angelbo

  En spændende historie. Det er altid spændende at høre om gamle traditioner. Min mor har pakket sit julepynt ned i dag. Det skulle ikke stå længere end helligtrekongers aften. Husker også fra barn, at alt julepynten skulle være væk denne dag. Her hos mig har der dog slet ingenting været i år, så der er altå heller ikke noget at pakke væk.

  Svar
 2. Thea

  Ja jeg er jo helt pjattet med gamle historier ;)
  -
  Jeg skal til at pille pynt af træet, som er i potte og skal ud i det dejlige sollys :)

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>